2009-06-03 10:19:15• hírek • Gozner Gertrud

Író-olvasó találkozó

Kedden délután 18 órakor a 80. Magyar Ünnepi Könyvhét alkalmából Szatmárnémetiben író-olvasó találkozóra került sor. A rendezvény a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár és az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésének köszönhetően jött létre.

A szatmárnémeti találkozó díszvendége Jókai Anna írónő volt, akit Egyed Emese kolozsvári költőnő mutatott be a szatmári közönségnek. Az eredetileg a Németi Református Egyházközség gyülekezeti termébe tervezett találkozót a nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők áthelyezték a templomba.

Egyed Emese vezette fel a magyarországi vendéget, miszerint Jókai Anna olyan író, aki nem csak a könyveit osztogatja, hanem az emberek gondjaira próbál megoldást találni, azáltal, hogy aktuális, közéleti kérdéseket boncolgat. Jókai Anna kifejtette, hogy nem volnának olyan áldatlan állapotok sem Magyarország határain belül, sem azon kívül, ha a magyar értelmiség határozottabban kiállna az értékek mellett. Az írónő leginkább a médiában látja minden bajok forrását, amely főleg a fiatalokra van káros hatással. Ugyancsak elítélte azokat az értelmiségieket, akik a pillanatnyi haszonért elpazarolják a tehetségüket.

Jókai kitért arra, miszerint a magyarországi közéletben nem figyelnek arra, hogy kit engednek hatalomra jutni, ezért kerülhettek vezető pozícióba olyanok, akiknek nem lett volna szabad. Mint kifejtette, ő a spirituális realizmus képviselője, számára is fontos a való élet, de az okokat és a célokat a szellemi világban kell keresni. A magyarság egyetlen útja visszatalálni az ősi magyar szellemi értékekhez - hangoztatta az írónő.

A vendég a gazdasági válságra is kitért, miszerint minden kornak megvannak a lidércei, ami ellen harcolni kell, és ez most jelen pillanatban a XIX. századi materializmus, amit sokan úgy értelmeznek, hogy lehet lopni, csalni, gyújtogatni. Ha az emberek egy része nem lenne ilyen gátlástalan, nem lenne gazdasági válság - tette hozzá. A szellemi értékere támaszkodva kell megfékezni a beteg áramlatokat - vallja az írónő.

A találkozó keretein belül a Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulói Jókai Anna könyveiből olvastak fel, valamint Egyed Emese verseiből szavaltak.

Az ünnepélyes Könyvhét megnyitását, valamint Jókai Anna és Egyed Emese író-olvasó találkozóját a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Kárpátaljai Magyar Iskolai Könyvtárosokért Alapítvány együttműködési szerződésének aláírása zárta. Az idei esztendőben nem csupán Nyíregyházán és Szatmárnémetiben, hanem az ukrajnai Beregszászon is író-olvasó találkozókra került sor a hagyományos rendezvény keretén belül.


Sokan vettek részt a Németi református templomban megtartott író-olvasó találkozón.


A Kölcsey Ferenc Főgimnázium tanulóinak szavalatai és felolvasásai tették színesebbé az eseményt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: